24.1.2012

Viisi vinkkiä onnistuneeseen juhlapuheeseen

Kevään kaasona minua odottaa mieleinen tehtävä. Saan pitää puheen ystävieni tärkeänä päivänä. Hei bestman, morsiusparin vanhemmat ja muut juhlapuheiden pitäjät, näillä yksinkertaisilla vinkeillä onnistumme varmasti!

1. Valmistaudu
 
Valmistautumalla osoitat, että tilaisuus, juhlan aihe ja puheen kohde ovat tärkeitä – valmistautumisen arvoisia. Kirjoita valmistautuessa itsellesi muistilappu. Harvaan tilanteeseen sopii paperista suoraan lukeminen, joten puhu mieluummin muistilapun avulla, vapaasti omin sanoin.

2. Pidä puhe lyhyenä

 
Hyvä puhe on lyhyt. Kekseliäs tarina tai yhden yhteisen kokemuksen kuvaaminen riittävät hyvin juhlapuheen aineksiksi. On taitavaa osata sanoa, mutta vielä taitavampaa osata olla sanomatta.

 
3. Rakenna kokonaisuus

 
Onnittelut, kiitokset ja tervetulotoivotukset ovat juhlapuheiden peruspalikoita. Muuten puhe kannattaa rakentaa yhden ydinviestin ympärille. Hyvä aloitus vangitsee huomion. Ytimekäs lopetus viimeistelee kokonaisuuden.

 
4. Puhu kuulijoille

 
Juhlapuhe on sanalahja puheen kohteelle, mutta muista myös muut vieraat. Hyvä puhe saa sisältönsä voiman päivänsankarista tai -sankareista, mutta liikuttaa tai ilahduttaa kaikkia kuulijoita. Jätä sisäpiirin vitsit väliin.

 
5. Ole oma itsesi

 
Jos olet hauska, käytä huumoria. Jos et ole, älä yritäkään. Hyvä puhe on puhujansa kuuloinen. Persoonallinen ote nostaa puheesi kliseiden yläpuolelle.

 
Myös Suomen Puheopistolle saa tänä vuonna pitää puheita. Puheopisto täyttää juhlavat 65 vuotta!



PAULIINA PERTTULI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti